سفارش تبلیغ
صبا ویژن

ویژگی های شیرین بیان

شیرین بیان یکی از گیاهان بومی جنوب اروپا و بخش هایی از آسیا است. این گیاه گیاهی چند ساله است. ارتفاع این گیاه به یک متر و در مناطق با آب و هوای معتدل به دو متر می رسد. طول برگ های باریک آن از 7 تا 15 سانتی متر و شامل 9 تا 17 برگچه است. برگها بیضی شکل هستند، طرف آنها صاف است. گل های این گیاه به رنگ ارغوانی، زرد یا ارغوانی یا سفید متمایل به آبی است و به صورت خوشه ای در انتهای ساقه های گلدار دیده می شود. گلها در اوایل تابستان ظاهر می شوند. طول میوه این گیاه 2 تا 3 سانتی متر است و هر میوه معمولاً 3 تا 6 دانه لوبیا شکل دارد.

شیرین بیان انواع مختلفی دارد:

گونه اسپانیایی "G. "معمولی" که میوه آن صاف و بدون کرک است و دارای غلاف های قهوه ای به قطر 6 تا 18 میلی متر است.

گونه روسی "G. glandulifera» که برگ های آن چسبنده و دارای ریشه های متعدد تا ضخامت 5 سانتی متر است و پوست ریشه آن فلس دار و قهوه ای رنگ و شیرینی کمی دارد.

گونه ترکی "G. pallida» که ضخامت ریشه آن حدود 8 سانتی متر است.

گونه ایرانی "G. violacea» که ریشه های آن نسبتاً ضخیم است.

این گیاه (گونه ایرانی G. violacea) در دشت رباط ترک و مزارع اطراف می روید.


شیرین بیان

شیرین بیان (نام علمی: Glycyrrhiza glabra) گیاهی است بومی جنوب اروپا، شمال آفریقا و مناطق معتدل آسیا. برگ های آن مرکب و از 4 تا 7 جفت برگ به اضافه یک برگ انتهایی تشکیل شده است که به دلیل ترشح شیره چسبناک می باشد. گلهای آن آبی رنگ و میوه آن دارای 5 تا 6 دانه قهوه ای رنگ است. ریشه و ساقه زیرزمینی آن مصارف دارویی دارد [2] ریشه و ساقه این گیاه دارای پوست قهوه ای یا سیاه و تفاله زرد است.

نام دیگر شیرین بیان در فارسی ماهک است. در گویش اصفهانی و در طب سنتی قدیم به مججو نیز معروف است و در مناطق بختیاری به آن میجی می گویند. در متون کشاورزی باستانی شیرین بیان را سو و ریشه آن را سو می نامند. در کتاب معرفت فلاحت می خوانیم که: «و اگر ریشه سو را در آب بجوشانند و دانه خربزه را در آن غوطه ور کنند و بکارند، از کرم حفظ می شود».

در اکثر نقاط ایران مانند لارستان، آذربایجان، بختیاری و در استان اصفهان، منطقه فریدن و شهرستان اقلید و در دشت نهاوند در روستای کرک، بیشتر ریشه های آن برای مصارف دارویی جمع آوری می شود.


ایزومالت

ایزومالت (به انگلیسی: Isomalt) با فرمول شیمیایی C12H24O11 یک ترکیب شیمیایی با شناسه Pubcom 88735 است که جرم مولی آن 344.31236 گرم بر مول است.

استفاده کنید

ایزومالت به طور گسترده ای جوشانده می شود و برای تهیه آب نبات های بدون قند، به ویژه آب نبات های سخت استفاده می شود، زیرا در برابر کریستال شدن بسیار بهتر از ترکیبات استاندارد ساکارز و شربت ذرت مقاومت می کند. به همین دلیل در مجسمه سازی قند نیز استفاده می شود.


اثرات مصرف بیش از حد سوربیتول

مصرف مقادیر زیاد سوربیتول می تواند باعث درد شکم، نفخ و اسهال خفیف تا شدید شود. مصرف معمولی بیش از 20 گرم (0.7 اونس) سوربیتول در روز به عنوان آدامس بدون قند منجر به اسهال شدید، کاهش وزن ناخواسته یا حتی بستری شدن در بیمارستان شده است و تنها در 5 درصد از افراد اثر ملین دارد. هنگامی که مقادیر زیادی سوربیتول مصرف می شود، تنها مقدار کمی از سوربیتول در روده کوچک جذب می شود و بیشتر سوربیتول وارد روده بزرگ می شود و در نتیجه اثرات گوارشی ایجاد می کند.


سنتز سوربیتول

سوربیتول را می توان از طریق واکنش کاهش گلوکز، که در آن یک گروه آلدهیدی به یک گروه هیدروکسیل تبدیل می شود، سنتز کرد این واکنش به نیکوتین آمید آدنین دی نوکلئوتید نیاز دارد که در تمام سلول های بدن یافت می شود.

با این حال، این واکنش توسط آلدهید ردوکتاز کاتالیز می شود.

کاهش گلوکز اولین مرحله از مسیر پلی ال متابولیسم گلوکز است و در بسیاری از عوارض دیابت نقش دارد.