بازار ثبات قوانین را بیش از استرس عامل رکود می داند

 در سایه همه بلاتکلیفی ها، ترمزهای رشد بازار سرمایه چیست؟ یک کارشناس بازار سرمایه گفت: در حال حاضر بزرگترین ریسک در بورس، بلاتکلیفی ناشی از تغییرات ناگهانی و مکرر مقررات و وضع قوانینی است که رشد سودآوری شرکت ها را غیرممکن می کند. به عنوان مثال می توان به جریمه بانک ها برای عدم پرداخت وام مسکن، قیمت گذاری عجیب تحمیلی در صنعت خودرو، پویایی نبودن نرخ سود مالکیت در معادن، نرخ ارز زیر بازار آزاد برای حل اشاره کرد.

مذاکرات ارزی صادرکنندگان و هزینه های تامین مالی بسیار بالا محمد ماهیدشتی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد آنلاین درباره افت اخیر بورس گفت: قبل از تشدید تنش های منطقه ای در روزهای اخیر، بورس پرقدرت بود. نوسانات منفی و بنابراین اگرچه افزایش درگیری ها احساسات منفی را به بازار تزریق می کند، اما همچنان اقدامات اساسی برای شرکت ها، محرک کلیدی بازار سهام خواهد بود.

وی با تاکید بر اینکه بازده سبد دارای وزن یکسان از سهام شرکت ها به دلیل قابلیت توسعه محصولات و گسترش بازار فروش باید بسیار بیشتر از طلا و املاک باشد، به دلایل مناقشه فعلی اشاره کرد: بزرگترین ریسک سهام. بازار در حال حاضر نااطمینانی ناشی از تغییرات ناگهانی و مقررات مکرر و اجرای قانون است که رشد سودآور را برای شرکت ها غیرممکن می کند. به عنوان مثال می توان به جریمه بانک ها به دلیل عدم پرداخت وام مسکن، قیمت گذاری دستوری عجیب در صنعت خودرو، عدم پویایی نرخ سود مالکیت در معادن، نرخ ارز زیر بازار آزاد برای حل و فصل قراردادهای ارزی کشور اشاره کرد. صادرکنندگان و هزینه های مالی بسیار بالا.

این تحلیلگر کلان اقتصادی با اشاره به عدم تطابق بورس با بازارهای موازی خاطرنشان کرد: در روزهای اخیر ارزش صف فروش سهام برخی شرکت های مادر تخصصی به اندازه قیمت یک آپارتمان است که در حال حاضر نه تنها تنش های منطقه ای عامل اصلی تاثیرگذار بر بازار سهام نیست، اما به دلیل حجم عظیم نقدینگی و کاهش شدید شناوری، بازار سهام در یک لیوان آب شناور می شود. اما دلیل رشد بازار به هیچ وجه دامنه نوسانات، تزریق پول از صندوق توسعه ملی یا سایر اقدامات اجباری را محدود نمی کند. در عوض، سیاست گذاران باید به بازار سیگنال دهند که به دنبال اصلاح اصول بنیادی شرکت ها و اقتصاد کلان است.

ماهیدشتی با بیان اینکه تغییر قیمت سهام هدف سیاست گذاری نیست، بلکه نتیجه آن است، گفت: اگرچه پایین بودن نسبی قیمت سهام می تواند نشانه ارزش آنها باشد، اما کافی و قطعی نیست. اینها سیاست های صنعتی درستی است که سرمایه گذاران را تشویق می کند تا با فروش سایر دارایی های خود حتی با نرخ بهره فعلی وارد بازار سهام شوند و چشم انداز رشد سودآوری شرکت را مثبت می کند.

ماهیدشتی در نهایت در خصوص نحوه مدیریت سیستماتیک ریسک ها توسط سازمان بورس گفت: محدود کردن دامنه نوسانات به 1 درصد و تمدید مدت آن محدودیت راه حل نامناسبی است، اما روش های بهتری مانند توقف معاملات در صورت وقوع. نوسانات بالا و محدودیت خرید از محل درآمد فروش برای جلوگیری از نوسانات می تواند اعمال شود.

اگرچه معاملات روان و مطلوب چند روز اخیر در بازارهای بورس و ارز نشان داد که در حال حاضر هیجان منفی چندانی در بازارها وجود ندارد.